Hasznos információk

 

Bankjegyek tartásfokai:


UNC (Uncirculated - Bankfriss):
Tökéletes állapotban megőrzött bankjegy, sosem volt gondatlan kezelésnek kitéve a kibocsátó, a bankpénztáros, a hétköznapi felhasználó vagy gyűjtő által. A papír tiszta és kemény, elszíneződések nélkül. A sarkok élesek és szögletesek, a kerekség semmilyen jelét nem mutatja. Egy forgalomban nem volt bankjegy rendelkezik az eredeti, természetes fényével.

Megjegyzés! Néhány bankjegy enyhe számolási hajtás nyomát viseli magán, ami nem "töri" meg a papírt. A Franciaországban nyomott bankjegyeknek rendszerint enyhe hullámosság van a papírjában. Sok gyűjtő az ilyen bankjegyeket AU-UNC tartásúnak ítéli.

AU-UNC (About Uncirculated - Közel bankfriss):
Egy jóformán tökéletes bankjegy, kis kezelési nyommal. Előfordulhat enyhe számolási hajtás a sarkokban, vagy egy enyhe hajtás a közepén, de nem mindkettő egyszerre. Egy AU bankjegy nem lehet ráncos, mivel a ránc megtöri a bankjegy felszínét. A papír tiszta és a kibocsátáskori élénk, természetes fényességgel rendelkezik. A sarkok nem kerekek.

EF v. XF (Extremely Fine - Rendkívül szép):
Egy nagyon tetszetős bankjegy, enyhe kezelési jelekkel. Maximum 3 enyhe hajtással, vagy egy erős redővel rendelkezhet. A papír tiszta, élénk, természetes fényességgel rendelkezik. A sarkok a kerekség legkisebb jelét mutathatják.

VF (Very Fine - Nagyon szép):
Egy tetszetős bankjegy a használat több jelével. Mind függőlegesen, mind vízszintesen több hajtással rendelkezhet. A papír minimális koszt viselhet magán, vagy előfordulhat színelkenődés. A papír még viszonylag jó tartású. A szélek mentén nincsenek betépődések, bár az elhasználódás enyhe jeleit mutatják. A sarkok szintén kopás jeleit viselik magukon, de nem teljesen lekerekítettek.

F (Fine - Szép):
Bankjegy, mely nagymértékű használatot mutat, sok hajtással, gyűrődéssel. A papír nem kimondottan koszos, de előfordulhat a puhaság érzete. A sarkok sok kézbevételről árulkodnak kisebb betépődésekkel a széleken. A betépődések nem nyúlnak bele a rajzolatba. A sok hajtogatás miatt még nincs középen lyuk. A színek tiszták, de nem túl élénkek. Általános megjelenése alapján még elfogadható.

VG (Very Good - Nagyon Jó):
Igencsak használt bankjegy, amely a sok használat jeleit mutatja. A sarkok sok kopás és kerekség jelét viselik magukon, a betépődések benyúlhatnak a rajzolatba, a papír elkoszolódott lehet, és előfordulhat egy lyuk középen a sok hajtástól. Általában előfordulnak tűhegynyi lyukak , és a bankjegy maga meglehetősen gyenge de NEM hiányozhat darab a bankjegyből. Egy ilyen tartású bankjegy összességében még nem visszataszító megjelenésű.

G (Good - Jó):
Igencsak kopott és meglehetősen sokat használt bankjegy. A meghosszabbított használatból származó sérülések tartalmaznak erős, többszörös hajtásokat, apró lyukakat, koszt, elszíneződést, szélbetépéseket, középen lyukat, kerek sarkokat és egy összesében véve csúnya megjelenést. Nagyobb darabok nem hiányzanak a bankjegyből. Ilyen tartású bankjegyeken normális a ceruza vagy tinta írásnyom.

FR (Fair - Elfogadható):
egy teljesen puha, koszos és sokat használt bankjegy. Nagyobb darabok félig letépődhetnek a G tartásnál felsorolt hibák mellett. A betépődések nagyobbak, a bankjegy nagyobbik fele kétes.

PR (Poor - Gyenge):
Egy "rongy" komoly elhasználódási károsodásokkal, pecsétekkel, hiányzó darabokkal, írásnyomokkal, nagyobb lyukakkal. Lehet rajta ragasztószalag a darabok összetartása céljából. A rojtos szélek eltávolítása miatt körbevágott lehet. Egy ilyen tartású bankjegy csak tölteléknek jó, vagy ha ebből a kibocsátásból ez az egyedüli bankjegy.